Rallycross

2395956-stecka-rallycross

I rallycross tävlar man med specialutrustade bilar på en sluten bara med både asfalt- och grusunderlag. En tävling består antingen av bara ett eller ett flertal heat.

Många som tävlar i Rallycross fick sin amatörstart i folkrace, det anses vara ett väldigt vanligt sätt att ta sig in och göra ett namn för sig själv. Den första officiella rallycrosstävlingen tog plats utanför Dover i Storbritannien och vanns av Vic Elford, som vissa kanske känner igen som vinnaren av Monte Carlo 1968 och därefter som en formel-1 förare.

I Svergie hoppade vi strax därefter på succén med rallycross och anordnade vår egen tävling den 17:e oktober 1971. Platsen var Hedemora och vinnaren var den kända rallyföraren Per Eklund med en Saab V4. Sverige har faktiskt den mest framgångsrike rallycrossföraren någonsin, den mannen är Kennet Hansen från Götene har vunnit FIA:s Europeiska Mästerskap hela 14 gånger. Han var aktiv i Rallycross fram till 2011 och tog sitt 14:e guld 2008.

Sverige är idag en mycket framstående nation inom Rallycross, allt som allt är vi faktiskt i topp i hela Europa. Det finns en hel del toppklassade förare som kommer från Sverige, namn som Kenneth Hansen, Mikael Jernberg och Lars Larsson är alla välkända inom sporten.

En stor anledning till att Rallycross har blivit ett sådant fenomen är att i nästan 90 procent av fallen så kan publiken på plats se hela banan. Detta låter alla följa med i de spektakulära och spännande sakerna som kan och har hänt på Rallycrossbanorna.

Denna popularitet reflekteras även inom spelbranschen, det är många stora bettingföretag, som alla ser till att ge möjligheten att spela på både SM och VM utkomsterna i Rallycross.

För mer information om Rallycross, allt från regler och tävlingar till arrangörer och vidare länkar kan man besöka Svenskrallycross.se.