Rally – snabb tävlingssport

Rally inom motorsport är en tävling där bilar tävlar om att på så kort tid som möjligt ta sig från en plats till en annan. Sträckan som körs är relativt lång. Dessa sträckor är avstängda från all trafik medan tävlingen pågår. Under rallytävlingar är föraren i bilen inte ensam, utan får hjälp av en kartläsare som sitter i passagerarsätet.

Under de senaste åren har det tillkommit olika typer av rallytävlingar. Exempelvis finns också rallysprint och rallyspecial. Vid rallysprint körs ett antal lopp på en ganska kort sträcka, vilket gör detta till en mer publikvänlig rallytävling där åskådarna ser stora delar, eller hela delen, av tävlingsbanan. Rallyspecial är en mix av rally och rallysprint. Rallyspecial körs på kortare banor, så kallade specialsträckor. Den stora skillnaden mot rally är att i rallyspecial har du en totaltid att anpassa dig till istället för att ta dig så fort som möjligt från plats A till plats B.

Inom rally kan du tävla i olika klasser. Dessa delas upp i Grupp A, Grupp B, Grupp N, Grupp H, Grupp E och Appendix K. I dessa klasser tävlas det med olika typer av bilar och motorer. Klassen Grupp B finns dock inte längre inom rally.