Novemberkåsan – motorcykeltävling sedan 1915

Novemberkåsan arrangeras årligen av Svenska Motorklubben. Novemberkåsan är en motorcykeltävling och är Sveriges äldsta och mest kändaste tävling för motorcyklar. Tävlingen hade premiär så tidigt som 1915, och har sedan dess genomförts årligen med undantag för första och andra världskriget, samt 1967 när det var högertrafikomläggning i Sverige.

Tävlingen genomförs under november månad på olika orter i Sverige och den körs som Enduro typ 1. Motorsporten Enduro körs på banor med svår terräng, vilket motorcyklarna är anpassade för. Det finns även en annan typ av endurotävling, och där kör man med snöskoter.

Novemberkåsan är känd som en svår tävling då den innehåller många tuffa sträckor i skogen där terrängen kan uppfattas som mycket svårframkomlig. Sträckan som körs är totalt 30 mil, cirka 10 mil genomförs på dagen och resterande miltal körs på natten. Under början av 1930-talet var dock sträckan betydligt längre, runt 60-70 mil körde åkarna då. Vinnaren av Novemberkåsan får en vandringtrofé där ens namn graveras in. Har vinnaren fått tre namnteckningar på samma trofé erhåller denne trofén för gott. Hittills har tolv åkare lyckats med denna prestation. År 2014 vann Joakim Ljunggren, från Karlskoga EK, tävlingen. Sedan 2007 har Ljunggren vunnit hela sex tävlingar av Novemberkåsan.